- GELOOFSLEER: Theologie -
Inleiding
- Geloofsleer is het systematisch optekenen van
- In het Christendom valt de geloofsleer uiteen in de op God betrekking hebbende theologie en de op Jezus Christus betrekking hebbende Christologie.
- De geloofsleer van de Rooms-Katholieke Kerk is te vinden in de Katechismus van de Katholieke Kerk en in de diverse leerstellige uitspraken zoals die in diverse vormen door de Paus en de bisschoppen worden gedaan.
Geloofsbronnen
De bronnen van het Katholieke Geloof zijn de Heilige Schrift, oftewel de uit het Oude en het Nieuwe Testament bestaande Bijbel, en de Katholieke Traditie.
De Heilige Schrift
De Heilige Schrift omvat het Oude of Eerste Testament en het Nieuwe of Tweede Testament.
- Het Oude Testament bevat de Openbaringen van God aan de oude Joodse profeten, alsmede diverse andere teksten, zoals de Psalmen, spreuken, wijsheden en klaagliederen.
- Het Nieuwe Testament bevat de levensgeschiedenis en de boodschap van Jezus Christus, alsmede de geschiedenis van zijn apostelen en enkele brieven van hun hand.
Lectio Divina
- De Heilige Schrift kan op vele verschillende manieren gelezen worden: als historische verhandeling, als literatuur, als poezie, maar vooral als het Woord van God.
- De methode om de Bijbel als het Woord van God te lezen heet de Lectio Divina. Daarbij is het aan te bevelen eerst te bidden tot de Heilige Geest, die immers ook al de schrijvers van de Schrift heeft geïnspireerd. Vervolgens wordt de tekst eerst aandachtig gelezen met het verstand erbij, met aandacht voor de personen, de handelingen en de context. Dan wordt nagegaan wat de tekst te zeggen heeft, voor jezelf en voor anderen. Wat is de Goddelijke boodschap van deze tekst? Dit voel je meer met je hart aan. Tenslotte wordt als antwoord op Gods spreken weer gebeden.
De Traditie
De Katholieke Traditie omvat alle belangrijke en betrouwbare geschriften die na de teksten van de Bijbel tot stand zijn gekomen. Het betreft hier onder meer de geschriften van de kerkvaders, de kerkleraren, de besluiten van de Concilies, de besluiten en verklaringen van de Pausen, enz.
Links
- De complete Willibrordvertaling on-line: www.willibrordbijbel.nl 
- De dagelijkse lezingen: www.dagelijksevangelie.org 
- De Katholieke Bijbelstichting: www.rkbijbel.nl 
- Over de Bijbel in de Nederlandse cultuur: www.bijbelencultuur.nl 
- De Nieuwe Vulgaatvertaling in het Latijn
- De Latijnse Vulgaatvertaling (405 na Chr.): Jerome's Latin Vulgate 
De Geloofsbelijdenis
- De Geloofsbelijdenis (Lat.: Credo) is een tekst waarin de belangrijkste punten van het Christelijke geloof worden verwoord. Er zijn twee versies van de Geloofsbelijdenis:
- Het Credo
De Katechismus van de Katholieke Kerk
- De Katechismus van de Katholieke Kerk (afgekort: KKK) is het officiële standaardwerk waarin de belangrijkste punten van de Rooms-Katholieke geloofsleer zijn vastgelegd.
- Het woord catechismus is afgeleid van het griekse woord katèchein, dat 'van bovenaf laten klinken' betekent.
- De huidige KKK is in 1992 op initiatief van paus Johannes Paulus II geheel opnieuw samengesteld. De eerste katholieke catechmus is in 1555, naar voorbeeld van het in 1529 door Maarten Luther uitgebrachte geloofsboekje, uitgebracht door de heilige Petrus Canisius SJ (1521-1579). Deze catechismus was er in verschillende versies en was bedoeld om de mensen de elementaire beginselen van het katholieke geloof bij te brengen.
Vervolgens werd in 1566 door paus Pius V de Catechismus Romanus uitgebracht die vooral voor pastoors bedoeld was.
- Deze laatste catechismus bestond uit dezelfde vier onderdelen waaruit ook de KKK van 1992 is opgebouwd: het Credo, de Kerk en de sacramenten, het christelijke handelen en het christelijk gebed. Latere catechismussen waren tot en met de bekende uitgave van 1948 in vraag en antwoordvorm gesteld.
- De volledige Katechismus on-line: www.stvitus.nl/kkk 
- Idem: www.catechismus.nl 
- Idem in het English - Deutsch - Francais - Latijn
Links
- De Katholieke Theologische Universiteit Utrecht: www.ktu.nl 
- De Pauselijke Universiteit Gregoriana: www.unigre.it 
- De Pauselijke Universiteit Urbaniana: www.urbaniana.edu 
- De Pauselijke Universiteit van Lateranen: cms.pul.it 
- De Pauselijke Universiteit van het Heilig Kruis: www.usc.urbe.it 
- De Pauselijke Universiteit Angelicum: www.angelicum.org
|